LOSSE THEE EN KRUIDEN BEWAREN

Losse thee en kruiden bewaren.

Losse thee bewaren:

Bewaar thee altijd in een goed sluitend blik of een glazen, porseleinen of plastic pot.
Het beste is om thee luchtdicht en op een donkere plek te bewaren, bij voorkeur uit de buurt van kruiden. Thee kan men doorgaans ongeveer 3 jaar bewaren.

Kruiden bewaren:

Kruiden en losse thee kunnen niet tegen vocht, dus ook niet tegen een hoge luchtvochtigheid.
Een medicijnkastje in de badkamer of een kastje met theekruiden boven de damp van het fornuis is dus geen ideale plaats.
Kleine waterdeeltjes kunnen namelijk de groei van micro-organismen beïnvloeden, waardoor rotting, schimmels of gisting kunnen ontstaan.
Ook kan een hoge luchtvochtigheid de enzymen uit het plantaardig middel activeren, waardoor de werkzame bestanddelen kunnen worden afgebroken en het kruid dus zijn effect verliest.
Je kunt kruidenmiddelen het best op een donkere plek bewaren.
Licht heeft vooral op de bloemen en de groene plantendelen een blekende invloed.
Bovendien kan het, net als vocht, chemische processen in werking zetten waardoor het kruid zijn werkzaamheid kwijtraakt.
Een andere invloed om in de gaten te houden is de temperatuur.
Verhoging van temperatuur kan eveneens tot versnelling van chemische processen leiden waardoor de werkzaamheid afneemt.
Bovendien kunnen dan bijvoorbeeld de vluchtige oliën geleidelijk verdampen.
Een lage temperatuur (door een preparaat te bewaren in de koelkast) is evenmin aan te bevelen.
De meeste plantaardige middelen zijn gemaakt om op kamertemperatuur te worden bewaard.
In het algemeen is opslag in een koele, droge ruimte aan te bevelen.
Ten slotte kunnen kruiden (en losse thee apart) het best in (bruin) glas of in een goed afsluitbaar blik worden bewaard.
Zelfs als fytotherapeutische kruiden op de goede manier bewaard worden, is het aan te raden ze niet langer dan maximaal drie jaar te bewaren.

Let hierop wanneer je plantaardige middelen bewaart (kruiden en losse thee apart):
– droge ruimte
– geen licht
– kamertemperatuur
– (bruin) glas of blik of porselein
– TheeShop zakken bij regelmatige consumptie en korte bewaartijd van de thee of kruiden
– goed afsluiten
– na driejaar weggooien

Wat is de houdbaarheid van thee en kruiden ?

De onderstaande houdbaarheidtermijnen gelden als je de thee en kruiden op de juiste manier bewaart.

Thee naturel:
Alle soorten thee zonder toegevoegde vruchten, bloesems, kruiden, specerijen of aroma’s kunt u rustig een jaar tot anderhalf jaar bewaren en gebruiken.

Gearomatiseerde thee:
Theeën met toegevoegde vruchten, bloesems, kruiden, specerijen en/of aroma’s zijn tussen de 6 en 8 maanden houdbaar.

Theeën met citroen of citrusachtige toevoegingen:
Dus ook sinaasappel, limoen en grapefruit zijn het meest kwetsbaar. Deze kunt u het beste na 3 of 4 maanden weer vers kopen.

Kruiden:
Voor kruiden geldt dat ze tot een jaar voldoende werkzame bestanddelen behouden.

Je kunt de thee en kruiden na de bovenstaande termijnen nog wel drinken, maar ze verliezen dan aan kracht, frisheid en geur.